miercuri, 9 martie 2016

Mai zaboveste !

                       “ Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea ,s-o ceara de la Dumnezeu ,care da tuturor cu mana larga si fara mustrare ,si ea ii va fi data. Dar s-o ceara cu credinta ,fara sa se indoiasca deloc : pentru ca cine se indoieste seamana cu valul marii ,tulburat si impins de vant incoace si incolo. “
                                                                                                   Iacov 1:5-6.
                       Conceptul de seriozitate despre care Marin Preda spunea ca “nu deschide intotdeauna usile dupa cum s-ar parea “ si-a diminuat importanta ,iar structuri precum “iti dau cuvantul meu “ ,desi des folosite sunt cu greu duse pana la capat, poate numai in conditii speciale , in care trocul domneste cu toate ca Proverbele Divine nu se conformeaza acestei forme sub care “intelepciunea “omeneasca se prezinta .
             Consideratia poporului crestin in ceea ce priveste dedicatia s-a diminuat substantial asemenea iubirii si  compasiunii fata de semeni. Abolirea  acestor caracteristici specifice ,indepartarea lor de pe scara valorilor umane duc pas cu pas la pribegirea a ceea ce reprezinta ratiune si simtamant omenesc,iar  ducerea unui lucru pana la final, aproape ca a fost  abrogata , fiind pastrata ca rezolutie doar de cei a caror ambitie domneste pentru implinirea telurilor proprii.
            Problema principala se ramifica si duce la neglijari care ulterior deterioreaza intreaga societate. Astfel , omitem a ne analiza comportamentul si ne privim in oglinda doar sub forma de fizic, nu invatam nimic din povestea Albei ca Zapada care nu isi intrecea mama vitrega prin trup ,ci prin spirit . In cele din urma uitam, uitam sa fim parinti sau nu stim ,cu atat mai mult nu vrem sa invatam , uitam sa ne traim copilaria in momentul in care o avem ,caci atunci suntem mai vulnerabili si observam mai bine ca adultii ca tot ceea ce a mai ramas merge spre pieire continuu ,fara a-si dedica vreo pauza. Astfel, vrem sa crestem, ne dorim ,desi sistolele noastre  sunt destul de putine in comparatie cu aceia a caror frunte e incretita si care privesc nepasatori la universul ce ne inconjoara ,ne dorim sa crestem pentru a putea face lucrurile sa fie altfel ,iar copiii pe care ii vom avea noi sa isi pastreze granitele in culoarea florilor de sub pervaz.
             Vremurile de-“amu”  iti ofera mii de motive sa esuezi in viata ,dar nici macar o singura scuza sa o faci , iti ofera o noua sansa in fiecare zi ,trei sute saizeci si cinci intr-un an-trei sute saizeci si cinci de petale are pentru mine un bujor. E mult? E putin ? Foloseste-le ! Cu intelepciune si seriozitate . Nu te pierde si tu de-a lungul petalelor,nu aluneca de pe ele cum fac picaturile de roua la acelasi ceas al zilei ,dimineata de dimineata ,mai zaboveste …


“Voi fiti ,dar, desavarsiti ,dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit .“

                                                                                                     Matei 5:48.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu